Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun 10 Mart tarihinde yaptığı toplantıda alınan karar Resmi Gazete’de yayınlanarak apartman, site, cami, çiftlik, villa gibi ticari olmayan alanlarda 10 kilowatta Kadar Güneş Enerjisine Dayalı Elektrik Üretim Tesisleri İçin usul ve esaslarda değişiklik yapılarak 25 kW olarak revize edildi.

Yani söz konusu alanlarda lisanssız güneş enerjisi yatırımı için bir sayaca bağlı 10 kW olan kapasite üst sınırı 25 kW’ye yükseltildi. Alan müsaitse birden fazla sayaca bağlı yatırım yapmak da mümkün olabilecek.

Ticari güneş enerjisi yatırımları uzun zamandır teşvik edilirken, söz konusu kararla elektrik kesintilerinin ardından bireysel elektrik üretim kapasitesinin ve ihtiyaç fazlasının elektrik şebekesine enterge edilme kapasitesinin artırılması hedefleniyor.

Şubat ayında rüzgar ve güneş enerjisi yatırımlarına KDV istisnası ve gümrük vergisi muafiyeti gibi mevcut desteklerin kapsamı genişletilerek, güneş ve rüzgar enerjisinden elektrik üreten lisanssız faaliyetler kapsamındaki yatırımların dördüncü bölge desteklerinden yararlanmasının önü açılmıştı. Böylece güneş ve rüzgar enerjisi yatırımcılarına yüzde 18 KDV istisnası ve gümrük vergisine ilave olarak yüzde 30 oranında da dördüncü bölge vergi indirimi uygulanacak.